De kostendelersnorm betekent dat als u uw woning deelt met meer volwassenen, uw bijstandsuitkering daarop wordt aangepast. Hoe meer personen die bij u wonen waarop de kostendelersnorm van toepassing is, hoe lager uw bijstandsuitkering. De reden hiervoor is dat als er meer personen in één woning wonen, zij de woonkosten kunnen delen. Personen onder de 27 jaar tellen niet mee als kostendelende medebewoner.
Dat is afhankelijk van uw situatie.
Indien u voor 1 januari 2015 werkte ingevolgde Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en daarmee bent doorgegaan na 1 januari 2015 behoudt u uw rechten en plichten. In deze situatie verandert er dus niets.
Er worden echter geen mensen meer toegelaten tot de sociale werkvoorziening na 1 januari 2015. Wellicht dat u in aanmerking kan komen voor . Indien u meer informatie wenst kunt u zich het beste tot uw gemeente wenden.
De kostendelersnorm geldt voor volwassenen die samen een woning delen. Dit heet een meerpersoonshuishouden. Dit kan bijvoorbeeld een gezin zijn met twee ouders en een aantal volwassen inwonende kinderen. Er kan ook nog een inwonende (groot)ouder bij horen, een broer of zus, neef of nicht. Of de partner van de volwassen zoon of dochter.
Voor de kostendelersnorm maakt het niet uit of u getrouwd bent en of u familie bent van elkaar. Het maakt ook niet uit waarom u een woning deelt. Als één van u bijvoorbeeld zorg nodig heeft en door de ander wordt verzorgd, dan geldt
de kostendelersnorm ook. De voordelen van woningdelen staan los van de redenen waarom u samenwoont. Daarom geldt de kostendelersnorm in alle meerpersoonshuishoudens.