Antwoord op vragen over het sociaal domein

Babyuitzet

Als u een kind verwacht, krijgt u te maken met extra kosten. In principe wordt van u verwacht dat u spaart voor deze kosten. Dat geldt ook als u een inkomen rond bijstandsniveau hebt.

Alleen in bijzondere omstandigheden kunt u toch recht hebben op bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand wordt dan meestal gegeven als lening of borgtocht. Ook kunt u de bijzondere bijstand in natura krijgen.

Recht op bijzondere bijstand?

De gemeente heeft het volgende bepaald:

Regels van ISD BOL

Hoofdregel

In principe verstrekt uw gemeente geen bijzondere bijstand voor de kosten van een baby-uitzet omdat de gemeente er vanuit gaat dat u voor deze kosten heeft kunnen sparen, dat u achteraf gespreid betaalt of dat u voor de kosten een lening kunt afsluiten.

Uitzondering

Alleen als er sprake is van bijzondere omstandigheden, dan kan de gemeente van bovenstaande regel afwijken. De hoogte van de bijstand wordt dan bepaald aan de hand van de richtprijzen uit de NIBUD-gids. Op deze bijstand worden dan wel het drempelbedrag en uw draagkracht in mindering gebracht. De bijstand wordt in principe in de vorm van een bijzondere bijstand als borgtocht verstrekt. Als dit niet mogelijk is, krijgt u bijstand in de vorm van een geldlening. Alleen als er sprake is van bijzondere omstandigheden, dan kan de gemeente bijstand verstrekken.

Laatst bijgewerkt op 08-09-2010