Antwoord op vragen over het sociaal domein

Reiskosten bezoek zieke familieleden

Reiskosten behoren tot de algemene kosten van het bestaan en moeten in principe uit een inkomen ter hoogte van de bijstand worden betaald. In geval van opname in een ziekenhuis kan het zijn dat de reiskosten hoog zijn omdat de te bezoeken persoon niet in de buurt is opgenomen. 

De gemeente kan aan u bijzondere bijstand verstrekken voor de reiskosten die u maakt om een ziek familielid te bezoeken. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Toch bijzondere bijstand?

De gemeente heeft het volgende bepaald over bijzondere bijstand voor reiskosten voor bezoek aan zieke familieleden:

Regels van ISD BOL

GROENEKAART

U kunt recht hebben op bijzondere bijstand voor de reiskosten in verband met bezoek aan zieke familieleden. Deze kosten kunnen in aanmerking komen voor bijzondere bijstandsverlening als:

  • De zieke een familielid is van u. Onder familieleden worden gezinsleden en familieleden in de eerste graad (ouders, kinderen) verstaan.
  • De zieke verblijft langer dan één week in de (verpleeg)inrichting

De gemeente vergoedt de volgende bezoekfrequenties:

  • Bij ziekte (verblijf in een ziekenhuis): twee keer per week
  • Bij verpleging of verzorging in een AWBZ-instelling: één keer per week
  • Bij ernstige ziekte (terminale fase): twee bezoeken per week.

Hoogte

Reiskosten komen voor vergoeding in aanmerking als het verpleegadres buiten uw eigen gemeente ligt. In aanmerking komt het goedkoopste tarief openbaar vervoer. Op de vergoeding worden het drempelbedrag en uw draagkracht in mindering gebracht.

Verplichtingen

U bent verplicht om de bijstand daadwerkelijk aan het vervoer te besteden. Dit moet u met bewijsstukken aantonen.

Wat moet u doen?

U haalt aan de balie van ISD BOL in Brunssum of Landgraaf een GROENEKAART en een aanvraagformulier, vult dit volledig in en voegt de gevraagde bewijsstukken bij. Bent u geen cliënt van ISD BOL, dan vult u ook nog een formulier in waarmee u uw inkomens- en vermogenspositie aantoont. Telefonisch om toezending vragen kan ook. De aanvraag komt u bij voorkeur inleveren tijdens het daarvoor bestemde spreekuur. Afgeven aan de balie van ISD BOL mag natuurlijk ook. U kunt een aanvraag indienen tot een jaar met terugwerkende kracht.

Laatst bijgewerkt op 28-01-2015