Antwoord op vragen over het sociaal domein

Bijzondere bijstand voor begrafenis of crematie

Is een familielid overleden? En heeft de overledene niet voor de begrafenis of crematie gespaard? En is hij/zij daar ook niet voor verzekerd? Dan moet u, als u erfgenaam bent, samen met andere erfgenamen de begrafenis of crematie betalen.

Als u dat niet kunt betalen, heeft u misschien recht op bijzondere bijstand. Dit geldt ook als u geen uitkering heeft.

Regels van ISD BOL

GRIJZE KAART 

Als iemand uit uw familie overlijdt, dan kunt u recht hebben op bijzondere bijstand als u zelf uw aandeel in de begrafeniskosten niet kunt betalen of als de uitvaart niet uit de nalatenschap van de overledene kan worden betaald. De hoogte van de bijzondere bijstand leidt de gemeente af van de richtprijzen van het NIBUD. In principe hoeft men de bijzondere bijstand niet terug te betalen. Wel zal de gemeente u verplichten om het geld ook daadwerkelijk uit te geven aan de uitvaart.

Het aanvragen van deze bijzondere bijstand gebeurt met behulp van het aanvraagformulier bij de GRIJZE KAART. Bent u geen klant van ISD BOL, dan vult u daarnaast nog het formulier Verklaring Inkomen en Vermogen in. Op de bijzondere bijstand worden voor zover van toepassing, het drempelbedrag en uw draagkracht in mindering gebracht.

Laatst bijgewerkt op 28-01-2015

Lees ook